Miten ja mistä löydän parhaat matkarattaat?

 Kaunis perhe

Matkarattaat helpottavat jokaisen liikkuvaisen lapsiperheen elämää, sillä matkarattaiden avulla paikasta toiseen siirtyminen sujuu kätevästi. Matkarattaat voi ostaa jo vauva-aikana, sillä monissa matkarattaissa on adapterit turvakaukalon kiinnittämistä varten. Kaikista halvimpiin matkarattaisiin ei turvakaukaloa tai kantokoppaa saa, ja ne ovat muutenkin sopivampia vain hieman isompien lasten kuljettamiseksi satunnaisissa ja helppokulkuisissa olosuhteissa. Muutamalla satasella saa jo tukevat ja helposti muunneltavat matkarattaat, mitkä saa kuitenkin helposti kasaan. Pieneen tilaan mahtuvat ja vain alle 10 kiloa painavat matkarattaat on helppo ottaa mukaan laiva-, juna-, bussi- tai vaikka lentokonematkalle, sillä osa matkarattaista on niin pieniä, että ne kelpaavat käsimatkatavaroiksi etelänmatkalle. Parhaat matkarattaat ovat niin kestävät ja laadukkaat, että ne ovat vuoron perään perheen jokaisen lapsen käytössä, ja mahdollisesti vielä lasten lastenkin käytössä. 

Parhaat matkarattaat ovat muunneltavat, jotta ne sopivat perheen kaikkiin tarpeisiin. Lapsi kulkee niissä vastasyntyneestä 15- tai ehkä jopa 25-kiloiseksi, ja tarvikepussit, kylmälaukut ja tavarakorit helpottavat mukaan otettavien tavaroiden kuljettamista. Matkarattaissa voi olla monia lapsen matkustusmukavuutta lisääviä yksityiskohtia, kuten hyttysverkko, kuomu, jousitukset, turvakaari, säädettävä jalkatuki, pehmustetut valjaat tai erikoisleveä istuin. Rattaiden työntelijä ilahtuu mukitelineestä, säädettävästä työntöaisasta (mahdollisesti nahkapäällysteisestä!), käsijarruista ja kääntyvistä etupyöristä, jotka voi tarpeen mukaan lukita. Kääntyvät etupyörät ovat parhaat shoppaillessa, lukitusmahdollisuus helpottaa lumihangessa tai hiekkateillä liikkumista. Mitä pienempään tilaan matkarattaat taittuvat, ja mitä vähemmän ne painavat, sitä helpompi ne on ottaa matkalle mukaan. Matkarattaat painavat kevyimmillään alle 5 kiloa, ja kompakteimpien matkarattaiden koko kasattuna saattaa olla vain noin 50*50*25 cm. Parhaat matkarattaat saa kasaan mahdollisimman helposti, ja vielä hauskempaa on, jos selkänojaa ja jalkatukea saa säädettyä yhdellä kädellä ihan vain ”lennossa”.

Miten ja mistä matkarattaita voi ostaa?

Matkarattaat saa edullisesti, jos ostaa ne kirpputorilta, mutta moni ei allergiavaaran takia halua ostaa rattaita käytettynä. Jos matkarattaita on säilytetty kosteissa olosuhteissa, niissä voi olla hometta. Uusia matkarattaita voi löytää hyvinkin edullisesti joko lastentarvikemyymälästä tai muusta kaupasta, millä on oma lastentarvikkeisiin ja -rattaisiin keskittynyt osasto. Esimerkiksi Verkkokauppa.com tai Prisma myyvät laadukkaita matkarattaita. Kauppojen verkkosivuilla matkarattaiden vertailu ja ostotapahtuman suorittaminen käy milloin vain. Matkarattaat on helppo napata ostoskoriin vaikka keskiyöllä, ja ne ovat noudettavissa lähimmästä postista muutaman päivän päästä. Hyviä verkkosivuja matkarattaiden ostoon ovat muun muassa Vaunula.fi, mistä löydät myös käytettyjä matkarattaita, sekä vauvatalojohanna.fi ja lastentarvike.fi. Verkkokaupat mahdollistavat laajan valikoiman matkarattaita myös syrjäseutujen asukkaille, joiden lähimmät palvelut ovat kymmenien kilometrien päässä, eikä niissäkään ole kovin laajasti valinnanvaraa.

Matkarattaat

Jos kuitenkin kaipaat asiantuntija-apua rattaita valitessasi ja ostaessasi, kannattaa mennä lastentarvikkeiden erikoismyymälään, vaikka sitten pidemmällekin. Erikoismyymälässä pääset koeajamaan vaikka kaikki tarjolla olevat mallit, ja asiantunteva myyjä opastaa sinua siinä, miten matkarattaat kootaan, miten kankaat irrotetaan pesuun, kuinka selkänojaa lasketaan ja kuinka turvakaukalo kiinnitetään niihin. Jos lapsia on tulossa lisää, halunnet matkarattaat, joita voi liittää rinnakkain vaikka kahdet tai kolmet. Myyjä kertoo mielellään lisää matkarattaiden ominaisuuksista ja niihin hankittavissa olevista lisävarusteista. Kerro, millaiseen käyttöön matkarattaat ovat tulossa, ja mitä olet valmis maksamaan, niin hän osaa suositella tarpeitasi parhaiten vastaavaa mallia. Se halvin ei välttämättä ole huono idea, jos kyse on vain yhdestä rantalomasta tai vaikkapa mummolaan tarvittavista kakkosrattaista. Halvin ei kuitenkaan ole lapselle tai rattaiden työntäjälle se mukavin vaihtoehto, sillä halvimmissa on vain vähän – jos ollenkaan – säätömahdollisuuksia tai jousia. Halvimmat matkarattaat eivät välttämättä ole niitä pienimpään tilaan mahtuvia, eikä niiden kokoon taittaminen ehkä suju ihan käden käänteessä. Halvimmissa matkarattaissa ei voi kuljettaa ihan pikkuvauvaa, ja kolmevuotiaskin voi jo ylittää niiden yläpainorajan, joten niiden käyttöikä voi jäädä aika lyhyeksi, ja joudut myöhemmin sijoittamaan uusiin matkarattaisiin.

Esimerkiksi Vauvatalo Johanna palvelee Espoon, Turun ja Tampereen fyysisissä myymälöissä. Lastentarvikekauppa Lastentarvikkeella on myymälöitä ympäri Suomen, pääkaupunkiseudun lisäksi myös Pirkanmaalla, Jyväskylässä, Kajaanissa, Joensuussa, Oulussa, Rovaniemellä, Kemissä ja Vaasassa. Monissa kunnissa on pienempiä lastentarvikeliikkeitä, jotka saattavat tuoda maihin sellaisia merkkejä, joista ei isommista ketjuliikkeistä saa. Ei ole tavatonta ajaa 200–400 kilometriä trendivaunuja ja -rattaita katsastamaan.