Voiko raskaana olevat harrastaa joogaa?

Nainen harrastaa joogaa

Jooga on liikuntalaji, mikä sopii aivan jokaiselle vauvasta vaariin. Joogatyylejä on useita – on esimerkiksi senioreille tai liikuntarajoitteisille tarkoitettua tuolijoogaa, juoksijoille tarkoitettua lihashuoltojoogaa, painonpudottajille ja kehonrakentajille sopivaa hyvin fyysistä joogaa sekä raskaana oleville suunnattua mammajoogaa. Kun vauva on syntynyt, voi osallistua äiti-lapsijoogaan, joten jooga tulee tutuksi lapselle jo hyvin pienestä pitäen. Jooga opettaa keskittymiskykyä, parantaa liikkuvuutta ja kehonhallintaa, hoitaa ja ehkäisee erilaisia kiputiloja sekä poistaa stressiä – noin niin kuin muutamia esimerkkejä mainitakseni. Jooga parantaa elämän laatua monin eri tavoin, ja sopii harrastettavaksi koko raskauden ajan. Voit osallistua joogatunneille vauvamasusi kanssa, vaikka et olisi koskaan aiemmin joogannut. Kokenut joogaohjaaja osaa ohjata sinulle turvallisia harjoituksia, ja antaa vinkkejä myös kotona tehtäviin liikesarjoihin ja venytyksiin, joiden avulla valmistat kehoa ja mieltäsi synnytykseen.

Miksi kannattaa harrastaa joogaa raskauden aikana?

Joogasta raskauden aikana on hyötyä sekä äidille että kehittymässä olevalle vauvalle. Jooga valmistaa kehoa pian alkavaan synnytykseen, ja joogaaja palautuu usein synnytyksestä normaalia nopeammin. Koska jooga on myös henkinen harjoitus, antaa se työkaluja käsitellä mahdollista synnytyspelkoa ja luomaan parempaa sidettä vielä kohdussa olevan pienokaisen kanssa. Joogan avulla vireystila pysyy parempana raskauden aikana, vaikka mielialat saattavatkin heitellä ja varsinkin raskauden loppuvaiheessa voimat tuntuvat loppuvan toisinaan aivan väkisin. Moni on löytänyt joogasta apua myös raskausajan pahoinvointiin, turvotuksiin ja kramppeihin sekä närästykseen. Jalkojen turvotus vähenee esimerkiksi makaamalla lattialla selällään ja nostamalla jalat seinää vasten.

Raskaana oleva nainen harrastaa joogaa

Olitpa raskaana tai et, jooga vaikuttaa sekä kieleen että kehoon monin eri tavoin. Jooga kiinteyttää, vahvistaa ja parantaa sekä liikkuvuutta että tasapainoa ja kehonhallintaa. Lisäksi jooga puhdistaa kehoa parantaen hapensaantia ja puhdistaen verta. Osa jooga-asennoista eli asanoista stimuloi maksaa, munuaisia ja ruoansulatuselimiä. Rauhallinen hengittäminen joogaharjoituksen aikana vähentää stressiä. Etenkin lapsen lepoasento eli kumartuminen polvi-istunnasta otsa maahan on asento, mikä rauhoittaa ja vitalisoi lisämunuaisia – joista stressihormonia erittyy. Rauhallinen hengitys siirtyy vähitellen osaksi arkielämää. Näin keskittymiskykysi paranee.

Joogaaminen opettaa vähentämään suorittamista ja elämään enemmän hetkessä. Kärsivällisyys on hyve, mitä moni oppii juuri joogamatolla. Samalla stimuloit luovuuttasi, vahvistat intuitiota, poistat erilaisia levottomuuksia ja ahdistustiloja sekä kehität ongelmanratkaisutaitoja ja lisäät itseluottamustasi. Näitä ominaisuuksia tulee tarvitsemaan pikkulapsen ja varsinkin esiteinin ja murkun vanhempana. Mainittakoon vielä se, että säännöllinen joogaharjoitus tasapainottaa hormonitoimintaa. 

Miten aloittaa joogaharrastus?

Joogaaminen on siis yksi parhaimmista asioista, mitä voi tehdä oman hyvinvointinsa eteen. Parasta kaikessa on se, että tämän harrastuksen aloittaminen on erittäin helppoa. Joogaa opetetaan lähes kaikilla paikkakunnilla Suomessa. Jos lähelläsi ei ole varsinaista joogastudiota, löytänet joogatunteja kuntosaleilta tai esimerkiksi kansalaisopistosta. Tuntihinnat vaihtelevat kymmenen ja parinkymmenen euron välillä. Jos sinulla ei syystä tai toisesta ole mahdollista hankkiutua joogatunnille, ei haittaa: on olemassa nettijoogaa. Nettijoogat maksavat noin kympin kuussa, ja tätä rahaa vastaan voit katsella niin paljon tallenteita kuin jaksat. Varsinkin raskaana olevien kannattaa kuitenkin hankkiutua livetunneille, jotta opettaja voi tarvittaessa neuvoa sinua turvallisimpiin asanoihin. Kamera ja mikrofoni mahdollistavat henkilökohtaisen ohjauksen myös etänä. Täysin ilmaiseksi pääset tutustumaan joogan saloihin lainaamalla kirjastosta asiaa käsittelevän kirjan tai DVD:n. 

Mitä välineitä tarvitset? Et välttämättä mitään. Joogastudiot lainaavat tai vuokraavat mattoja, joten et tarvitse edes omaa joogamattoa. Jos sellaisen haluat kotiharjoituksia varten hankkia, alkavat niiden hinnat kymmenestä eurosta. Laadukkaasta joogamatosta saa maksaa muutaman kympin verran. Joogaharjoituksissa käytetyt joogavyöt voi mainiosti korvata huivilla tai tavallisella vyöllä, joogablokiksi sopii paksu kirja, ja bolsterina toimii sohvatyyny tai täkki. Joogahousut voivat olla hyvä idea, sillä tarvitset housut, mitkä eivät estä liikkumistasi. Ensimmäisille tunneille voi mennä trikoissa tai verkkareissa, mutta myöhemmin halunnet investoida parikymppiä joogahousuihin, mitkä eivät paina tai purista, ja joissa voi tarvittaessa vetäistä vaikka spagaatin.  

Raskausjoogan ei ole kuitenkaan tarkoitus olla kovin fyysistä ja äärimmäisyyksiin pyrkivää. Fokus on rauhoittumisessa ja lempeässä kehonhuollossa. Ensimmäisen kolmanneksen aikana kannattaa keskittyä varsinkin lantionpohjalihasten vahvistamiseen. Toisen kolmanneksen aikana voi halutessaan tehdä hieman energisempiä harjoituksia. Viimeinen kolmannes on restoratiivisen joogan aikaa – yin-jooga on tässä omiaan.