Varaudu vaihtelevaan säähän – Nämä takit jokaisen pitäisi omistaa

Oulu Finland

Suomen säät ovat varsin vaihtelevia. Kesällä voi olla jopa kolmekymmentä astetta hellettä – ellei ala yht’äkkiä pakastaa. Joinain kesinä sataa satamasta päästyäkin. Voi mennä viikkoja, ennen kuin saadaan oikein aurinkoinen päivä, jolloin sadetakin uskaltaa jättää kotiin. Talvella pakkanen voi laskea 30 alapuolelle. Jos kesällä on ollut +35 ja talvella mittari näyttää -42, on lämpötila ero miltei 80 astetta. 

Kerrospukeutuminen ja laadukkaat Fjällrävenin takit pitävät sinut lämpimänä ja kuivana kelissä kuin kelissä. Fjällräven on laatumerkki, joka tekee vuodesta toiseen kestäviä ja helposti korjattavia ulkoiluvaatteita. Jos harrastat metsästystä, ulkoilua tai työmatkapyöräilyä, tutustu Fjällrävenin valikoimiin. Äitiysvaatteet eivät sen valikoimiin kuuluu, mutta monenlaiset reput, takit ja housut kyllä.

Muista aina sovittaa takkia

Jos tilaat takkisi netistä, varmista, saatko tarvittaessa vaihtaa tai palauttaa sen ilmaiseksi. Joskus takin koko tulee arvioitua väärin, tai sitten takki kiristää hartioista. Myös liian lyhyet hihat tai liian ahdas huppu harmittavat käytössä. Ostitpa takkisi verkosta tai liikkeestä, sovita sitä peilin edessä ja kokeile eri asentoja. Ystävän halaaminen – tai ainakin vastaavan liikkeen tekeminen – kertoo, pystytkö liikkumaan takissa vapaasti. Jos haluat ostaa vain yhden takin, valitse vettä ja tuulta pitävä takki, minkä alle mahtuu paksumpikin villapusero. Testaa myös se, ovatko taskut mielestäsi tarpeeksi tilavat.

Varsinkin talvitakin pituus on tärkeä asia. Jos takki on liian lyhyt, pääsevät viima ja pakkanen käsiksi alaselkääsi. Nilkkapituiset takit eivät sovi kaikille, ja lisäksi ne voivat vaikeuttaa liikkumista ja esimerkiksi autosta nousemista. Jos haluat antaa itsestäsi pidemmän vaikutelman, kokeile talvitakkia, mikä ulottuu polven alapuolelle. Naisellisia kurveja saa tehtyä vyöllä, mikä asettuu vartalon kapeimpaan kohtaan.

Pesulapun sisältö on miltei yhtä tärkeä asia kuin se, miten takki sinulle istuu. Likaahylkiviksi käsitellyt takit, villakangastakit ja nahkatakit eivät onneksi tiheitä pesuja kaipaa, vaan tahrat lähtevät usein rätillä pyyhkimällä. Parhaat takit voi pestä kodin pyykinpesukoneessa ja kuivata joko narulla tai tasolla. Saatat löytää takin, minkä voi kuivata myös kuivausrummussa. Pesulapalvelut tulevat kalliiksi. Untuvatakin pesettäminen pesulassa maksaa noin 40 euroa, ja tavallisen ulkotakinkin pesu noin 30 euroa. Tuolla hinnalla saa jo uuden takin kaupasta – tai kymmenen kirpputorilta.

Villakangastakki on varma valinta

Jokaisen naisen ja miehen vaatekaapista pitäisi löytyä yksi villakangastakki! Villakangastakki toimii syksystä kevääseen, tosin kaikista kylmimmillä keleillä saatat joutua turvautumaan toppatakkiin välikerroksesta huolimatta. Villakangastakki on siisti ja tyylikäs, joten sillä voit astella lähes tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Villakangastakit ovat kestäviä ja helppohoitoisia, kunhan säilytät ja huollat sitä oikein. Ripusta takki tukevalle henkarille, tuuleta sitä säännöllisesti ja harjaa tarpeen niin vaatiessa. Monet tahrat saa pois rätillä. Vältä turhaa pesua suojaamalla kaulus kaulahuivilla, mutta jos pesu on välttämätön, kannattaa käydä pesulassa.

Toppatakki pitää lämpimänä

Untuvatakki on se parhain toppatakki – kunhan untuvat on kerätty vastuullisesti, eli vasta kuolleista linnuista. Kevyttoppatakkia voi pitää ympäri vuoden. Talvella sen päälle voi pukea soft shell -takin, jolloin saat kevyen, mutta lämpimän yläosan kaikenlaiseen liikuntaan. Untuvatakit ovat usein niin tyylikkäitä, että niitä voi käyttää työelämässäkin.

Untuvatakki palvelee sinua vuosia, ja voit pestä sen omassa pyykkikoneessasi 30 asteessa. Valkaisuaineetonta pesuaine tai erityinen untuvashampoo on paras valinta untuvatakin pesuun. Jos takin voi rumpukuivata, tee niin.

Soft shell -takki on ulkoilijan unelma

Soft shell -takki on nappivalinta niin pyöräilyyn kuin koiran ulkoiluttamiseenkin. Se hengittää, mutta suojaa silti tuulelta ja kevyeltä sateeltakin. Kylmällä voit laittaa sen alle fleecekerroksen, ja vielä kylmemmällä myös merinovillakerroston. Vain kaikista kylmimpinä päivinä tarvitset toppatakkia tai hengittävää ja katu-uskottavaa parkatakkia. Sporttisen soft shell -takin voi pestä pyykinpesukoneessa ja usein myös rumpukuivata.

Nahkatakki pitää hyvin tuulta

Nahkatakki

Nahkatakki on pitkäikäinen kevät-, kesä- ja syystakki, mikä pitää tuulta ja vettä. Nahkatakkia huolletaan nahanhoitotuotteilla, joissa voi olla esimerkiksi mehiläisvahaa. Tahrat saa pois rätillä tai nahkatuotteiden pesuaineilla, mutta jos on tarkoitus pestä koko takki, on se hyvä viedä pesulaan. Onneksi nahka hylkii likaa todella tehokkaasti. Eettisintä on ostaa käytetty nahkatakki.